Resurser

Publikationer och reportage

Här hittar du böcker och artiklar som jag skrivit, radioprogram samt länkar till reportage om mig och det jag gör
 

Böcker

NATURLAGEN - OM NATURENS RÄTTIGHETER OCH MÄNNISKANS MÖJLIGHETER
En bok som Pella jag skrivit på i flera år är äntligen publicerad! Från baksidestexten:
"I Naturlagen beskriver Pella Larsdotter Thiel och Henrik Hallgren hur i´den om naturens rättigheter vinner alltmer utrymme. Men det är också en bok som utmanar etablerade föreställningar om hur världen ser ut - och vilka vi människor är."

Boken Jordens ande - Om nordisk naturreligion består av korta essäer om Forn Sed - den nordiska naturreligionen och hur den utövas idag. Många av essäerna har tidigare sänts som radioprogram i Sveriges Radios "Vid dagens början". 
Boken Det gröna skiftet: Från industrialism till ekologism publicerades 2009 och i den diskuterar jag hur skiftet till en hållbar värld kräver ett skifte inte bara av våra teknologiska, politiska och ekonomiska system utan också av vår världsbild och vårt etiska förhållningssätt. Boken är slutsåld men här finns en sammanfattning av bokens teman. 

Boken Strongly sustainable Societies utgiven på Routledge (2018) är en antologi med texter som ifrågasätter det traditionella hållbarhetsparadigmet inriktat på teknologiska lösningar och en instrumentell syn på naturen. Jag bidrar tillsammans med Pella Thiel med texten "Rights of Nature as a prerequisite for sustainability".

Boken sånger från Jorden (2015) är en antologi med 32 röster fr en ny relation till planeten. Jag bidrar med en text om "Naturens rättigheter i en besjälad värld" som du kan läsa här
 

Intervjuer och reportage

 

Radioprogram- Vid Dagens början

Under ett antal år fick jag möjlighet att berätta om min reltion till den forna seden i Sveriges Radio P1, i  programmet "Vid dagens början". Programmen låg senare till grund och utgångspunkt för min bok "Jordens ande". Här nedan kan du lyssna på några av programmen: 

Valborg - Ett hedninskt firande 
De osynligas djupa källa
Fornnordisk tro med många gudar
Världens osynliga insida bär gudarna
En skön, hednisk midsommar!
Julens hedniska rötter
Sveriges första livsröse
Den urgamla kniven
Midvinterblot
Om alvablot och död
Ett animistiskt universum
Freja - Nordens stora gudinna
En andlig stig

 

uppsatser och artiklar

  •  En plats för Själen (2003). I denna uppsats utforskar jag museernas koppling till fenomen som drömmar, myter, tempel och symboler. Har museerna fått en närmast andlig betydelse i vår tid? Kan museipedagogen i så fall få en sorts själavårdande roll? 
  • Det symboliska landskapet och västerlandets kris (1999) är mitt fördjupningsarbete som jag gjorde under min utbildning i symbolpedagogik. Det förenar symbolpedagogik och ekopsykologi.
SAGT OM NATURLAGEN: 

"Att läsa den är som att träffas av en stråle friskt källvatten efter veckor och år i en giftig dyngpöl"
(Karin Holmberg, Etc)

"Spännande och utmanande"
(Per Andersson, Kulturnyheterna SVT)SAGT OM JORDENS ANDE:

"Den här boken kommer jag att läsa om och om igen, den skänker ro och utmaning på samma gång. Henrik fångar det vackraste i att vara människa närvarande i naturens alla andliga spektra. Genom den forna seden berättas vår existens i det stora sammanhanget, där vi samexisterar med krafter, småfolk och gudomliga makter. En vacker och oxå mycket tänkvärd bok om våra rötter och om vilken roll vi spelar här på jorden."  (Recension på Bokus)